BİRLEŞMİŞ Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Dünya Çocuk Hakları Günü
Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Avcı Braun, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin her çocuğun eşit haklara sahip olduğunu kabul ettiğini vurgulayarak UNICEF’in bu yılki Dünya Çocuk Hakları Günü ana temasının ‘Geleceği Dinle’ olarak belirlendiğini hatırlattı.
Braun, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 13’üncü maddesinin çocukların düşüncelerini özgürce ifade etme hakkını güvence altına aldığını, bu nedenle çocukların fikirlerine değer verilmesi gerektiğini belirtti.
Dünya Çocuk Hakları Günü ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme
Braun, UNICEF’in ‘Geleceği Dinle’ temasıyla çocukların görüşlerine değer vermenin önemine vurgu yaparak, çocukların düşüncelerini özgürce ifade edebilmeleri için dinlenmeleri gerektiğini söyledi. Braun’a göre, çocukların önceliklerine dikkat edilerek daha iyi bir dünya yaratılabilir.
UNICEF’in bu yılki tema seçimiyle çocukların düşüncelerine verilen önem bir kez daha vurgulanmış oldu. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin önemli maddelerinden biri olan 13’üncü madde, çocukların özgürce fikirlerini ifade etme hakkını korumaktadır. Bu hak, çocukların duyulmasını ve anlaşılmasını sağlayarak daha adil bir dünya için yol gösterici olabilir.
Çocuk Hakları ve Şiddetin Önlenmesi
Dr. Öğr. Üyesi Braun, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 19’uncu maddesinde çocukların her türlü şiddetten korunması gerektiğine dikkat çekerek, ulusal ve uluslararası çabalara rağmen milyonlarca çocuğun hala istismara uğradığını belirtti.
Braun’a göre, çocuklara yönelik şiddetle mücadelede en büyük zorluk, şiddetin genellikle aile içinde veya kapalı alanlarda gerçekleşmesidir. Bu durum, çocuğa yönelik şiddetin boyutlarını anlamanın ve önlemenin zorluğunu arttırmaktadır.
Çocukların Şiddetle İmtihanı
Şiddete maruz kalan veya tanık olan çocukların akut ve uzun vadeli sorunlar yaşayabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Braun, bu etkilerin ömür boyu devam edebileceğini ve bir kuşaktan diğerine aktarılabileceğini bildirdi.
Braun’un açıklamalarına göre, şiddetin erken yaşlarda yaşanması, beyin gelişimini olumsuz etkileyerek uzun vadeli olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu da saldırganlık, madde bağımlılığı ve suç eğilimini artırabilir.
Cinsel Şiddetle Mücadelede Durum
Cinsel şiddetle ilgili verilere de değinen Dr. Öğr. Üyesi Braun, UNICEF tarafından yayımlanan verilere göre dünya genelinde çok sayıda kadın ve kız çocuğunun cinsel saldırıya uğradığını belirtti.
Braun’a göre, çocuk yaşta cinsel istismara uğrayanlar dünya genelinde milyonlarla ifade edilebilecek seviyede. Bu durum, çocukların güvenliğinin ve haklarının korunması konusundaki acil gereksinimleri ortaya koymaktadır.